Στα Κουμέικα και στα άλλα χωριά του νησιού, το πανηγύρι λέγεται.. "πανγκύρ" και είναι βέβαια ο εορτασμός (την παραμονή και ...

Τα πανηγύρια του χωριού

/
5 Σχόλια
Στα Κουμέικα και στα άλλα χωριά του νησιού, το πανηγύρι λέγεται.. "πανγκύρ" και είναι βέβαια ο εορτασμός (την παραμονή και ανήμερα) κάθε μικρού ή μεγάλου εξωκλησιού στην περιφέρεια του χωριού.
Λαμβάνει χώρα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού σοφά σκεπτόμενοι οι κτήτορες, έχουν επιλέξει για προστάτες τους αγίους που εορτάζουν αυτή την εποχή: «Αγ. Πάντες», «Αη Λιας», «Αγ Παντελεήμονας» κλπ
Απαραιτήτως στους πανηγυριώτες προσφέρονται μετά το τέλος της λειτουργίας, καφές, σούμα, ούζο, λουκουμάδες και ενίοτε κρασί, μεζέδες, σουβλάκια ή «γιορτή»("κεσκέκ"- κρέας με σιτάρι βρασμένο για πολλές ώρες σε καζάνι!!!).
Παλιότερα ο καθένας φρόντιζε για τα φαγητά της παρέας του και ανοίγανε τις «καστανιές» κάτω από των ίσκιο των δένδρων, γεμίζαν τα ποτήρια και ξεκίναγε το γλέντι.
Η μουσική μπορεί να ήταν «ζωντανή» ή από δίσκους και κασέτες. 
Το έθιμο κρατάει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από τα μικρά ξωκλήσια.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού στο παρελθόν, ήταν του Αγίου Νικολάου, οπότε λόγω εποχής (Χειμώνας), τα όργανα έμπαιναν μέσα στα καφενεία και διασκέδαζαν τον κόσμο, ενώ το φαγητό της Γιορτής του πολιούχου Αγίου, ήταν η κολοκυθόπιτα με γλυκιά κολοκύθα και ρύζι και τα πιτάκια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το μεγαλύτερο πανηγύρι από πλευράς κόσμου και διασκέδασης, είναι του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου
Ξεκίνησε με ιδιωτική πρωτοβουλία κι από την επόμενη χρονιά κι έπειτα (29 χρόνια), διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
panigyri sta koumeika from gvarvakis on Vimeo.
Την παραμονή της γιορτής,  η πανέμορφη πλατεία του κατακλύζεται από κόσμο που φθάνει απ όλες τις μεριές του νησιού, ενώ οι χοροί κρατάνε μέχρι το πρωί.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου επίσης, διοργανώνεται την 1η Παρασκευή μετά τον 15Αύγουστο, η «Κρεμμυδογιορτή» στο Μπάλο.  
Με απόλυτα χαλαρή διάθεση, μπόλικο κρασί, νόστιμα κρεμμυδοφαγητά, εξαιρετική μουσική και χορό, στήνεται ένα ακόμα πανηγύρι, αφιερωμένο στους κρεμμυδοπαραγωγούς του χωριού και στο εξαιρετικό προϊόν τους.


αυτα τα ειδατε;

5 σχόλια:

  1. το πανηγύρι στα ξωκλήσια, είναι ένα έθιμο πολύ αγαπημένο!
    θυμάμαι απ' τα παιδικά μου χρόνια, εδώ στην Αίγινα τα καλοκαίρια να ξεκινάμε όλη η οικογένεια και να ανηφορίζουμε ή να πηγαίνουμε κάτω στην Αγ. Μαρίνα που το εκκλησάκι της είναι πάνω ακριβώς στην παραλία!
    εξαίρετη η πρωτοβουλία του συλλόγου, μπράβο τους!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ομορφιά τους Μαριλενάκι: οι σκηνές και οι εικόνες που σου αφήνουν παρακαταθήκη!!!!
      Παλιότερα τα ζώα δεμένα στα κοντινά χωράφια (σήμερα τα αγροτικά), οι βάρκες στριμωγμένες στο μικρό γιαλό, οι μυρωδιές που ανεβαίνουν στον ουρανό, οι "χαλαρές" ψαλμωδίες, τα τσουγκρίσματα, οι ευχές, τα γέλια, οι μουσικές ....!!!
      Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους του συλλόγου!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Όμορφα Γιώργο τα κατέγραψες αλλά, κατά τη ταπεινή μου άποψη, έχει χαθεί ο παλιός ήχος των παραδοσιακών οργάνων και αυτό το παλιό συναίσθημα που ένιωθες...Έχει χαθεί ανεπιστρεπτί το ύφος και η αίσθηση της παράδοσης...Το νησιώτικο τραγούδι , εκφυλισμένο, αφορά "τα νυχτερινά μαγαζιά" της Αθήνας...Με λύπη μου εγώ γέννημα θρέμμα του νησιού έψαχνα απεγνωσμένα αληθινό ήχο όλο το καλοκαίρι...Μόνο αρμόνια και κακό ήχο άκουσα...εκτός εξαιρέσεων που ήρθαν από άλλα νησιά!!!!Λυπάμαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Ιω!!! στην 1η φωτογραφία ο κλαριντζής που κάθεται αριστερά είναι ο προπάππος μου Σταμάτης Χαρμπής και στο σαντούρι ο αδερφός του ο Γιάννης, γνωστοί και σαν "Τσεπέληδες". Τον είχα προλάβει στα τελευταία του δυστυχώς.
      Στο χωριό το πανηγύρι ξεκίνησε ατις αρχές του 80 με την "παραδοσιακή" ορχήστρα του Κέντρου "Στάνη" μετέπειτα "Ζορμπάς".. Ήχος άσχετος με την παράδοση. Τα τελευταία χρόνια κι από πλευράς ποιότητας κι από πλευράς ρεπερτορίου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Για τον "αληθινό ήχο" θα πρέπει να ψάξουμε πολύ όμως...

      Διαγραφή
    2. Πρέπει να ψάξουμε όμως Γιώργο...Γιατί σε κάθε νησί από τα γειτονικά μας και όχι μόνο υπάρχει και ακούγεται...Δεν είναι δυνατόν να ξενιτευόμαστε για να ακούσουμε το σαντούρι και το βιολί?

      Διαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails